Ugrás a fő tartalomra

Ráncfeltöltés, szájfeltöltés, arcformázás és az erre használt anyagok

Arcfeltöltés ( Kép: google)
Kontúros arccsont, kerekded orca, dús ajkak, ráncok és karikás szemek eltüntetése, orrvonal megváltoztatása, hegek feltöltése, arcszobrászat és sorolhatnám.

Talán sosem volt még ilyen népszerű az injektálás mint napjainkban.
Próbálom úgy összeszedni a cikket a teljesség igénye nélkül -bár így is nagyon hosszú lett-,hogy egy laikus vagy felületesen érdeklődő is megértse és könnyen áttekintse kb milyen anyagokkal és milyen lehetőségekkel dolgoznak jelenleg az orvosok.

 Az első legfontosabb mondandóm, hogy igen..csakis orvosok.
Kozmetikus, bőrterapeuta esztéta stb. -annyi mindent kitalálnak ma már- nem tölthet, nem injektálhat semmit sehova.
Érdemes ezt megfogadni, hisz nem játék a történet. Egyrészt a használt anyagok miatt, másrészt a megfelelő helyre való beadás miatt.

Másik, ami még mindig nem tiszta sokaknak, a botox nem tölt semmit sehova, attól csak az adott izom mozgatását gátoljuk, azaz pl. homlokon megakadályozza annak felesleges ráncolását, így ezért simul ki, és nem azért mert töltő anyag lenne.
A beadás technikái

Na de vissza a töltésekhez.

A leginkább professzionális szinten ezt jelenleg az Oroszok és az Ukránok űzik, így akinek van kontaktja, annak érdemes ott csináltatnia, mert valóban nagyon profik. Sajnos kinn nem csak orvos csinálhatja, így érdemes ott is alaposan körbejárni a témát.
Itthon nem tudok sajnos olyan orvost aki erre van specializálódva és minden új technikát elsajátított amit az Oroszok tudnak ( mert ott bizony műtét nélkül is olyan átalakításokat csinálnak a töltő anyagok beadásával, hogy megáll az ész..valóban teljes átformálás érhető el vele, és sokkal természetesebb végeredménnyel mint bárhol láttam volna ilyet magyar kéztől).

Így arra kérlek ne is írjatok, mert nem tudok olyan orvost aki MINDENT jól és szépen tölt.

Íme egy kis szösszenet ITT, hogy milyen munkák születnek egy jó kéz alól.

Az a helyzet, hogy mindennek van egy beadási technikája, amit befolyásol a saját arcod milyensége, azaz hol legyen több volumen és aztán a megfelelő anyagválasztás és egy biztosan adagoló finom kéz is kell hozzá.

Az arc öregedése
Eme négyes fog ki sajnos a dokikon, így az lesz csak jól töltő orvos, akinek a szakmai tudás, az esztétikum és szimmetria érzet továbbá az érdeklődés a töltések iránt is megvan. Igen..nem minden dokit köt le ez a töltögetés dolog, nem feltétlenül találják szakmai kihívásnak, így ha unja, elnagyolja, nem érdekli, akkor várhatod, hogy szép legyen a végeredmény.

Fontos a megfelelő anyagismeret, mert nem mindegy milyen anyag megy hova, és hihetetlen de igaz, ebbe is fejlődik a technika, és a természetesebb hatás érdekében van amit egész más szúrásokkal adnak már be mint 5 éve, így érdemes szakmai továbbképzéseken is részt venni.
A tű mellett a kanüllel való töltés is igen népszerű, és rengeteg előnnyel is járhat.

A szemmérték (még ha mérőműszert is használ valaki) az esztétikai érzék, a szimmetria felismerése, a térlátás pedig sajnos nem mindig tanítható. Hiába méri ki valaki pontosan az anyag helyét mindkét oldalon, hiába ad be ugyan annyi anyagot, a természetes arcunk sosem szimmetrikus, így csak ezt a természetes aszimmetriát lehet ezzel a módszerrel követni és nem pedig a szimmetriára való törekvést.

Az anyagok választásakor érdemes FDA minősítésűt választani, a CE jelölés kevésbé szigorú ( a legjobb ha megvan mindkettő). Bővebben a miértekről ITT.

Az anyagokról: vannak felszívódó és tartós anyagok is.
A tartós anyagokat nem is részletezem túl, mert a legnagyobb butaságnak vélem.
Egyrészt sajnos derült már ki ilyen anyagokról, hogy mennyire károsak, másrészt ha ezt el is felejtjük-mert mi nem káros manapság- akkor csak abba gondoljunk bele, hogy ami 20 éve jól állt ( 20 éveseknek pl. a pelenka) azt ma nem szívesen viselnénk.
Magyarul egy 30 és egy 50 évesnek nem biztos, hogy ugyan az a dús ajak áll jól, és akkor nem is beszélek az arc struktúra változásáról ahogy öregszel, így érdemes inkább mindig az aktuális állapot és az aktuális divat szerint töltetni magunkat.
Igen, ez a folyamatos töltögetés egy rohadt drága történet, de hosszú távon mégis olcsóbb, mint egy elrontott arccal élni vagy esetlegesen helyreállító dolgokért fizetni.
Jelenlegi tartós anyagok: poliakrilamid, pmma, hema alapúak.
Nem igazán ajánlja egy orvos sem ezeknek az alkalmazását.
Kérdésekre és átgondolásra okot adó, nem egyértelműen ajánlott, esetlegesen káros következményekkel járó feltöltő anyagok: Artecoll, szilikon, Dermalive, Bio-Alcamid, Aphrodite Gold, Aquamid, BioInBlue, Outline stb.

http://www.injector5280.com
Nem hyaluron alapú (fél) tartós anyagok: ezeket szintén nem minden orvos preferálja, esetlegesen nincs elég hosszú tapasztalat még velük, nem keverhetőek más anyagokkal, maradványok maradnak a "kiürülés" után stb. Természetesen akiket nem aggasztják ezek a dolgok, orvos és páciens is alkalmazza/keresi itthon is.

Radiesse/Beautifill: Kálcium-hidroxilapati (Ca-Ha): ez nem hialuron, hanem az említett kálcum származék, hatóidő 2 év, de 7 évig kimutatható. Orr, arccsont, mély ráncok, mosolyránc kézfej. Nem feltétlenül javasolt: szájba, szem körül, homlokba. Más anyagokkal nem keverhető, más töltőanyag ha volt már az adott területen meg kell várni a teljes felszívódást, illetve ha ezt alkalmazzák arra sem adható évekig más töltő anyag. Ez miatt nem mindenki alkalmazza.

Sculptra/Newfill: poly L tejsav (PLLA=poly-l-lactid-acid), felszívódik de tartós, volumen pótló anyag, sajnos csomósodhat, kollagén termelést stimulál. Hegek, szem körül, arc formázása. Tilos az ajkakba. A kevés tapasztalat miatt nem minden orvos alkalmazza, kivárnak vele.

Bioinblue: polyvinyl alcohol :ajakvastagításra természetes de megosztó termék

Remake: Peg-2-Acrylate (Poly ethylen glycole di acrylate), arckontúr, mély ráncok, ajkak. Más anyagokkal ez sem keverhető. 2 évig tartós lehet.

Természetes anyagok:

Kollagén: ez már elavult, rövid ideig tart, allergizálhat, nem mindenhova megfelelő, nem igen használják már feltöltésre. Azért próbálnak kísérletezni új formulákkal, de egyelőre nem olyan sikeres mint a Hyaluron.

Saját zsír:  jelenleg a saját zsírral való töltést nem mindenki preferálja, mert valaki szerint csomós lesz a végeredmény, állaga miatt nem mindenhova használható szépen, illetve bonyolult ez miatt zsírleszívást végeztetni. Itt megjegyezném, hogy a saját vérből alkalmazott Drakula terápia, amiről ITT írtam, nem feltöltési módszer.
Én ettől függetlenül abba látom a jövőt, hogy a saját testünk anyagait fogják a leginkább biztonságos módon használni, de ez még a jövő.

Hyaluron: most az egyetlen és leginkább elfogadott anyag a Hyaluron, hatása max 12 hónap ( attól, h nem látod még ott van)
Biztos lesz majd más X év múlva, de most már jó ideje nem találnak jobbat.

Rengeteg márka van, mint mindenben, ezek a gyártók saját fantázia nevet adnak a termékeiknek. A gyártók hyaluron alapanyagai között is van különbség, felszívódás, alkalmazási terület, más fajta kötés, formula stb..
Egy márkán belüli termékeknél, az anyagok között a "puhasága" vagy tömörsége, és így az ajánlott alkalmazási hely között van különbség. Példa: a szájba egy puhább "folyékonyabb" anyag kerül egy puha környezetbe, míg a szem alatti árkok kitöltéséhez egy "zselésebb" anyagot használnak, ami csontos környezethez kerül és így tudja megfelelően kiemelni az adott beesett könnyárkot.
Teosyal (kép:www.spamedica.com)

Nézzük akkor a ma használt itthon népszerű anyagokat. Természetesen a használt anyagoknál alap, hogy csak olyat engedjünk magunkba töltetni aminek megvan minden engedélye az európai használatra. Ettől függően is előfordulhatnak problémák, erről az őszinte (!) orvosoddal konzultálhatsz. Egy jó orvos papírt is ad arról, hogy mit kaptál az arcodba. Ezt célszerű megőrizni, mert évekig maradhat némi maradvány anyag a töltés helyén, így ha később más anyagot akarsz használni, az fontos, hogy a régi anyaggal kompatibilis legyen, ne váljon külön a két cucc, és ez által ne csomósodjon be. Igen, a felszívódó anyagok után is maradhat maradvány, csak ezt nem mindenki hangoztatja. Ebből általában probléma nincs csak akkor amikor valaki sűrűn és sokszor töltet egymás hegyére hátára, és ráadásul az anyagok között is össze-vissza variál. Ez nem feltétlen az orvos hibája, bár azért illik neki erről informálni téged, inkább neked kell ezt figyelemmel kísérni és jelezni az orvosnak, ha volt már töltve az adott terület XY anyaggal ( és remélhetőleg ismeri az orvos a cuccot és érdekli is a hasfájásod ).

Hyaluron márkák: (nem azonosak a külsőleg kenhető kozmetikai termékekkel)


Juvederm: kedvelt, lidocainnal kevert francia hyaluron, tartósnak mondják, száj környékére szeretik, kevésbé hajlamos csomósodni
Juvederm Ultra 2: finom ráncok
Juvederm Ultra 3: ajkak, közepes ráncok
Juvederm Ultra 4: mélyebb ráncok
Juvederm Volume: beesett orca, állformázás, arcformázás
Juvederm Volbella: szem alá
Juvederm Smile: ajaktöltés
Juvederm Volift: közepes, mély ráncok
Juvederm Hydrate: bőr mély hidratáltsága

Teosyal: hálós hyaluron (lassabb bomlás), biztonságos, igen kedvelt svájci anyag
Teosyal Meso: bőrfelszín kezelés
Teosyal First lines: finom ráncok
Teosyal Global action: közepes ráncok
Teosyal Touch up: mély ráncok
Teosyal Deep lines: szem árok
Teosyal Kiss: ajaktöltés
Teosyal Ultra deep: kontúrok, nagyon mély anyaghiányra

Restylane: kedvelt, ígéretes, svéd, legrégebb óta engedélyezett és használt anyag
Restylane perlane: mélyebb redők
Restylane SubQ: orca, áll kontúr
Restylane Lip volume. ajaktöltés
Restylane: finom ráncok
Töltési helyek (kép: www.spamedica.com)

Reviderm intra: nem mindenki szereti ezt a holland terméket (nem derült ki miért, talán csomósodik?), kollagén rostokat képez a "dextrán" miatt, ezáltal tartósabb. Több lépésben adják be. Közepes és mély ráncokba való.

Stylange: antioxidánssal kombinált keresztkötött francia hyaluron a lassabb lebomlásért
Stylage hydro: bőrfrissítés
Stylage Special Lips: ajakvastagítás
Stylage S : felszíni ráncok
Stylage M : közepes ráncok
Stylage L : mély ráncok
Stylage XL : volumen pótlás

Anteis: keresztkötéses cpm technológiával készül a lassabb lebomlásért ez a svájci anyag
Esthelis soft: finom ráncok
Esthelis basic: közepes ráncok, ajaktöltés
Fortelis: mély ráncok, arcformázás
Modelis: arcformázás, áll, orr

Hylaform: tisztított természetes hyaluron (kakastaréj)  a Restylane-hoz hasonló, de kevésbé tartós, régóta piacon lévő termék
Hylaform: finom és közepes ráncok
Hylaform plus: mélyebb redők, szájtöltés
Varioderm

Yvoire: 5. generációs kóreai hyaluron, tartóssabb, biztonságosabb
Yvoire Classic:feszíni finom ráncok
Yvoire Volume: mély ráncok és volumen
Yvoire Contour 3D: arckontúrok

Számomra a leginkább szimpatikus a Juvederm, Restylane, Stylange

Amiben nincs vita: jelenleg a legbiztonságosabbnak mondott anyag a Hyaluron, ezt egyik orvos sem rakta a "nem ajánlott" anyagok közé ( bár ki tudja mit hoz a jövő).  Mértéktartó és indokolt esetben a használatuk nem elítélendő. Sajnos a "hiba" itt is ott van, hogy túl korán és túlzott mértékben kezdi el használni a páciens, amiből könnyen függőség és nevetséges kinézet is válhat.

Feltöltő anyagokat lézeres, RF, villanofény stb kezelések után 1 hónappal érdemes alkalmazni. Feltöltés után pedig fél évig nem érdemes ilyen fenn említett arckezeléseken részt venni. Bővebben kérdezd a (remélhetőleg) tájékozott és őszinte orvosod.

A hozzászólásokban örömmel várom orvosok vagy páciensek egyéni véleményét az anyagokról.

Megjegyzések

  1. Pont most jött egy klinikától az értesítés, hogy a Juvederm-től megjelent náluk a VOLITE. Azonnal ránéztem a listádra, merthogy én is tervezek egy hialuronsavas feltöltést, de ezt még nem láttam köztük. Egyébként szerinted vízszintes középmély ráncokra mehet a hialuronsav? Nem voltam még dokinál ezzel, de majd elmegyek. Szóval lehet, botoxot mondanak, hogy ne ráncoljam, vagy mindkettőt? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon sűrűn jelennek meg új anyagok ( vagy új fantázia nevű picit módosított) anyagok a piacon...így ezt nehéz követni sajnos :-(
      Én annak vagyok a híve ha kombináljuk a kezeléseket, hisz mindkettő másra jó :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta. Korpás szeborrea/zárt comedo A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani. Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Frakcionált CO2 lézer - Összegzés

Ígértem nektek, hogy 3 kezelés végeztével összegzem a tapasztalatokat. Fraxel CO2 előtte-utána Előzményeket és részleteket ITT láttátok, a felépülés 6 napig tart, tehát nem árt egy hetet rászánni erre az ügyre. Persze akit nem zavar ha így mutatkozik, akkor valójában 1-2 nap is elég otthon, mert aztán már semmilyen kellemetlenség nem érezhető..csak a látvány gáz.