Ugrás a fő tartalomra

Pattanás, korpás szeborrea és társai...avagy bőrprobléma kisokos

Aki rendszeresen olvas, biztos tudja, hogy olyan fogalmakkal is dobálózok ami nem mindenkinek tiszta.
Korpás szeborrea/zárt comedo
A bőrproblémák megnevezéseiben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

Akné/akne vulgaris: pattanás, amikor a faggyúmirigy elzáródik és a bacik miatt begyullad. Akne fulminans amikor nagy területen gyulladt aknés a bőr, akne conglobata pedig egy súlyos forma amikor ezek a csomók teljesen összegyulladnak. Általában folyékony genny van bennük. Jellemzően hormonális okai vannak.

Angioma: piros anyajegyek. Fajtái a tűzfolt ( lapos, rózsaszín-piros), eper anyajegy ( kidudorodó, piros, 1 cm-nél nagyobb) , pók anyajegy ( pók szerű rajzolat, piros ), érdaganat.

Atrófiás heg: ami szövetpusztulással jár, tehát a jellemzően akne után maradó behorpadt hegek.

Angioma / Piros anyajegy
Comedo/komedó: lehetnek feketék vagy fehérek, azaz nyitott és zártak.
Fehérek: azok a dudorok, amik tapintással is észlelhetőek, kemények, nem gyulladtak, hanem zárt fehér mitesszerek, amit a bőr szaru rétege fed, így nem tud spontál ürülni. Általában nincs "végük", így nehezen kinyomhatóak ( tű ), és sűrű kemény faggyút tartalmaznak.
Fekete: a nyitott fekete végű mitesszerek, amik általában nem dudorodnak ki a bőrből, hanem fekete pontszerűen nyomják szét a szőrtüsző nyílást.

Ciszták/Nodula/Noduláris akne: most csak azokra térek ki, amit pattanás kapcsán emlegetnek. Ezek gyulladt, nagyobb méretű hólyagok, általában több pattanás(akne) folyik, és robban össze mélyen a bőrben. Fájdalmas lehet.

Dermabrázió/abrázió: A bőr lecsiszolása, azaz a felső szaru eltávolítása fizikai módon.

Dermatitisz: bőrgyulladás összefoglaló neve. Különböző típusai lehetnek.

Ekcéma/Ekzema: száraz, viszkető, megvastagodott bőr, ami ráncoknál, hajlatoknál kisebesedhet. Hajlam és külső hatások következménye lehet. Tünetmentesíthető.

Erythema: bőrpír. A rosacea lsd. lenn első tünete is lehet ha ez az arc közepén jelentkezik.

Exfoliálás: hámlasztást takar, kémiai vagy fizikai módszerrel.

Faggyú: a bőr "zsírozásáért" és puhításáért felelős olajos anyag, amit a pórusok ürítenek ( nem az izzadság).

Faggyúmirigy: a fenn említett faggyú termeléséért felelős mirigyek amik a bőr alatt a szőrszálakhoz kötődő kis csomagocskák. Legtöbb a kritikus helyeken, azaz, arc, dekoltázs, hát található.

Fekély: szövethiány, bőrelhalás.

Fibróma: fájdalmatlan, bőrszínű, puha, bőrhöz vékonyabb szálon csatlakozó bőrkinövés, csomó. Lézerrel eltávolítható.

Milium/gríz
Furunkulus/Kelés: a bőr alatt mélyebben, a szőrtüszőknél található, gennyel teli fájdalmas üreg. Több centire is nőhet. Baktérium okozhatja, a szőrtüszőgyulladás egyik súlyosabb verziója. Az ürülő genny baktériumokkal telített és fertőző, így fertőtlenítést igényel. Spontán vagy segítséggel ürülhet, súlyosabb esetekben orvosi beavatkozás és antibiotikum szükséges. A furunkulus 1 db ilyen csomó, ha halmozottan jelen van egy helyen akkor karbunkulusnak hívjuk.

Gríz: lsd Milium és Xanthelasma

Herpesz: jellemzően a száj szélén keletkező csoportos, egymás mellett lévő hólyagocskák, amik híg folyadékot tartalmaznak. Fájdalmasak és gyulladtak.Fertőző, de nem mindenkin jelentkezik. Elvileg nyom nélkül gyógyul.

Hipertrófiás heg: olyan hegesedés ami szövet burjánzással jár, azaz általában vörös, dudorodó, vastagodó hegek ezek. A hegek nem térnek el jelentősen az eredeti seb formájától és méretétől (de a keloidos hegek igen, lsd lenn). Hamar kifejlődik a sérülés után. Kimetszéssel gyógyítható.

Hyperpigmentáció: pigment többlet, sötétebb foltok.Lézer kezeléssel könnyen megszüntethető. Pattanás és hegek után is maradhatnak.

Hypopigmentáció: világosabb foltok a bőrön, melyek akár sebek után maradt világos foltok, pöttyök is lehetnek. Pigmenthiány keletkezik. Ha magától nem múlik el a bőr hosszabb napvédelme után, gyógyítására nincs mód. Egyik formája a vitiligo és un. "napgomba" is- ez utóbbi hatékonyan kezelhető.

Hypopigmentáció
Karbunkulus/Darázsfészek: lsd. Furunkulus

Keloidos heg: amit nagyon nehéz a hipertrófiás hegtől megkülönböztetni ( bár a keloid sajnos súlyosabb), így jellemzőit lsd. fenn. Ezek viszont vastag kerek szövetcsomók, amik annyira túlburjánzanak, hogy az eredeti seben is túlterjed, a seb formájától is eltérhet. A sérülés után hónapokra fejlődik ki. Aktív seb, melynél a kimetszés sem garancia a javulásra.

Keratin: a szaruban található fehérje(köröm, haj, bőr), ha a bőr elszarusodik, a keratin oldó szerek is segítenek a bőr vékonyításában.

Kollagén: A bőr kötőszövetében lévő zselatinos fehérje, ami a feszességet és rugalmasságot biztosítja.

Lipid: olajos anyag, a faggyú egyik alkotórésze.

Macula: folt, ami a bőrön keletkezik, a pattanás után maradt piros foltok is ezek ( makula=folt....makulátlan..hmm:-D ).

Melanin: a bőr festékanyaga

Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér vagy bőrszínű hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. Lásd még: Xanthelasma.

Mitesszer: faggyúval eltömődött pórus, általában nem gyulladt. Ha begyullad akné, pattanás lesz.

Nyílt comedo: azok a fekete fejű mitesszerek amik nincsenek begyulladva, kemény tartalmuk könnyen kinyomható. A kosztól feketék, mivel a nyitott pórusokban ülnek. Lsd. fenn "Comedo".

Olajok: Az aknéra és zsíros bőrön káros lehet, viszont korpás szeborreásoknak a panaszok enyhülését okozhatja bizonyos olajok használata.
Papula

Papula: az a zárt comedo ami begyullad, ezáltal bepirosodik és megnagyobbodik, akár búzaszem méretű is lehet.

Pattanás: köznyelvben használt gyűjtőnév az aknéra, comedóra, mitesszerre és egyéb dudorokra.

Pigmentfolt: a bőr elszíneződik, elsősorban pattanás vagy seb nyomán marad. A sötétebb bőrűek hajlamosak rá.

Pikkelysömör/Psoriasis: lapos viasz szerű pikkelyek, amik könnyen leválnak majd vörös foltok keletkeznek. Genetikai hajlam és provokáló tényező együttes meglététől alakul ki (ami lelki eredetű is lehet), nem fertőző. Gyógyszerekkel, gyógyfürdővel, fényterápiával karban tartható.

Piros anyajegy: lsd Angioma

Pustula: fehér közepű, piros gyulladt gyűrűs elszíneződéssel járó gennyes hólyag, ami jól elkülönül a bőrtől.

Rosacea
Rosacea: amikor a tágult apró erek nem tudnak összehúzódni, így egy fajtáját "borvirág"-nak is nevezik. Kivörösödő bőr jellemzi az arc közepén, de súlyosabb esetekben hólyagokkal és erős hámlással is járhat . Lézerrel és gyógyszerekkel kezelik.

Scleroderma/Morphea: autoimmun bőrgyulladás, ami a bőr megkeményedését és így zsugorodását okozza. Nőknél jellemzőbb, borzalmas lefolyású betegség lehet.

Szeborrea: amikor a bőr faggyúmirigy termelése felborul és a faggyú állaga megváltozik. Fajtája az olajos-amikor sok a faggyú és olajosan folyik, ami beteríti a bőrt, faggyúdugaszok, comedók keletkeznek- és a korpás-amikor hámló korpás a bőr, a bőr a szárazsága mellett felszarusodik, a faggyú is rengeteg de az olyan sűrű, hogy nem puhítja a bőrt, hanem bedugul, így zárt comedót okoz.

Szőrtüszőgyulladás/Follikulitisz: a szőrtüszőknél baktériumok hatására keletkező, apró gennyes pattanások. Higiéniai és hajlami oka is lehet.

Zárt comedo: amikor "grízes" a bőr, lsd fenn:comedo

Xanthelasma: más mint a milium, ezt koleszterin lerakódásoknak is hívnak. Nem comedo szerű (keményebb gumó) amit ki lehetne piszkálni, hanem puhább, nem annyira szabályos alakú, és inkább sárgás, nincs hegye vagy vége. Nem szabad pattanásként bánni vele, tehát ne szárítsuk, ne nyomkodjuk, a krémektől és magától sem fog elmúlni. Normális koleszterinszint mellett is előfordul, szem belső zugaiban jellemző, néha több csomó is egybe olvad, és általában szimmetrikusan jelentkezik a két szemen. Kezelése lézerrel fájdalom és általában heg mentesen történik.




A bejegyzés folyamatosan frissülni fog, és az oldalsó "Bőrprobléma kisokos" menüből gyorsan elérhető.
Ha valami érdekel vagy lemaradt, jelezzétek!




Megjegyzések

  1. Mit csinálsz a comedokkal?És a szem alattiakkal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "aromax ecsetelőnél" írtam neked részletesebb választ a szem alatti grízek miatt.

      Ami neked van elvileg nem comedo, az elmondásod alapján (bár szinte csak az elhelyezkedés utalhat erre).

      Ha a comedokat el lehetne mulasztani, akkor valószínű nem írnám a blogot:-), de viccet félre téve comedonál fontos a bőr puhítása, hámlasztása, szakszerű rendszeres kitisztítása(!), a faggyúműködés szabályozása, szárító termékek kerülése..remélem nem hagytam ki semmit.

      Sajnos a comedo más mint az akne, így nem is tudnak olyan "egyértelmű" kezelést alkalmazni, mivel ezek nem feltétlenül gyulladás vagy hormon következményei.

      Törlés
  2. Pont tegnap olvastam egy cikket a rosacea kialakulasanak kis nyolclabu feleloseirol. Eleg hatborzongato! Telefonrol sajnos nem tudom belinkelni neked, de ha rakeresel, hogy index, rosacea, atka, azonnal kidobja.
    Egyebkent nekem nagyon hasznos volt a poszt, mivel komoly problemakkal kuzdok, most legalabb tisztabban latok. Anya mondogatta nekem a keloidos hegeket, elvileg a hajlamot ra tole orokoltem, de eddig senki, a borgyogyasz sem magyarazta el nekem normalisan.

    VálaszTörlés
  3. index.hu/tudomany/2012/08/31/csunya_arcot_okoznak_az_atkak/
    Hopp, sikerult!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhh fincsi :-D.. köszi, olvastam, érdekes volt!
      Persze kicsit sok a feltételes mód, mint oly sok bőrgyógyászati betegségnél, aminek fogalmuk sincs a miértjére...de reméljük ezt most elcsípték:-)

      Nagyon örülök, hogy volt értelme körmölni:-), kicsit száraz anyag, de legalább ( remélem) célratörő.

      Törlés
    2. Nagyon is volt értelme! :)
      Engem nagyon idegesítenek a magazinokban olvasható (általában szponzorált) jó tanácsok "pattanásos" ergo "zsíros" bőrűeknek, (hisz a kettő mindig együtt jár, neeem?). Így az egyszeri ember a valódi bőrproblémájától függetlenül keni magára az alkoholos, szárító tonikokat, krémeket, és csak néz, hogy még romlott is a helyzet.
      Ezért (is) szeretem a Krémmániát, mert szerzői felelősséggel adnak tanácsokat.
      A szépségblogos világban számomra hiánypótlóak ezek a bejegyzéseid (persze nem ismerem mindegyik blogot). Csak így tovább!

      Törlés
    3. Ohh köszönöm:-)

      Remélem sokan el fogják olvasni, nem miattam, hanem az általad is leírt tények miatt.
      Jó lenne ha ezzel mindenki tisztában lenne, fontosnak találom..

      Én is évekig gondoltam azt, hogy "aknés" vagyok, holott "csak" korpás szeborreától szenvedek, comedok, papulák, pustulák :-D..egészen más anyagokat, gyógyszert, kezelést igényel az összes..

      Sajnos volt rá vagy 15 évem, 45 bőrgyógyászom, 72 kozmetikusom, meg egy anno szép bőröm amin megtanultam ezeket (na jó..meg a szakmai érdeklődés sem ártott)..

      Köszönöm, hogy olvasol, sajnos nem lehet mindig "hűdeérdekes" bejegyzéseket írni, de igyekszem:-)

      Törlés
  4. nekem nagyon hasznos volt a bejegyzés :)
    én folyamatosan keresem a megoldást a bőrproblémáimra, sajnos elég rossz fajta bőröm van , nagyon száraz, de pattanásos eléggé..szerintem a legrosszabb..fáj, húzódik stb, + amikor jön egy "vendég" (patti) akkor ez duplán..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon örülök csajok, hogy ennyien tudtatok informálódni!

      Nekem akkor volt ilyen a bőröm mint a tied amikor a korpás szeborreámat elkezelték...
      Nem akarok látatlanba okoskodni, de lépésről -lépésre fogsz tudni a problémáktól megszabadulni, egyszerre tuti nem:-(.

      Drasztikus kezelés:
      -a szájon át adható retinoidok, amik lehúzzák a pattanásokat és megvékonyítják a bőrt (komoly gyógyszer, ésszel szedve, orvosi javaslatra)

      - közben mehet a drasztikus bőrpuhítás, hidratálás, és a kúra végén 3-6 hó rendbe jön a bőröd , mivel a retinoidok új sejtek épülését segítik, a hibás sejt helyén( ha jó orvost választottál :-/ )

      - esetlegesen egy nagyobb hormon tartalmú fogigátló, ami megváltoztatja a faggyú szerkezetét, és puhítja a bőrt. ( csak pár hónapig )

      engem anno( kb 10 éve) ez rakott rendbe, mellékhatás, elhízás stb nem történt, de 2-3 év után újra jöttek a problémák ( enyhébben jóval), így rájöttem, hogy ezt a fajta bőrt karban is kell tartani..azóta nyomom a "light verziót"

      Light verzió:
      - Folyamatosan/kúra szerűen hámlasztó (AHA) krémek használata, ami oldja a vastag szarut, és a száraz elhalt korpát leszedi.

      -Folyamatos bőrpuhítás ( gyógyvíz, infraszauna, megfelelő krém, párásítás)

      -Sport a vérkeringés és izzadás miatt

      -NAPI 2-3 liter víz

      -Ha ez a 4 tétel hatásos akkor az eldugult pórusok egy része spontán ürülni fog.

      -Folyamatos faggyúmirigy normalizáló krémek használata ( hogy ne legyen sok , kevés, vagy sűrű

      -szárító tényezők kerülése ( szoli, hideg, huzat), comedo képző krémek kerülése.

      -étkezésre figyelés ( kevés tejtermék, és enyhébb fűszerek- mert gyullasztanak)


      Hát szóval ez van..:-((
      Kitartás!

      Törlés
  5. A zárt comedók gumója vajon hol a nyavalyában van? Az irharéteg alatt? "Kijárat" híján nekem még sose sikerült kipattintani, bármennyire is puhítottam-radíroztam a gyilkolászás előtt. (Tűvel is próbálkoztam, de azt inkább hagyjuk.) Van, amikor hetekig is érzem a csomót, még akkor is, amikor a "felszín" már megnyugodott.
    Milyen kencéket érdemes rátenni, ha nem akarom nyomkodni, csak siettetném a múlást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra gondolsz ami betokosodik?

      Elvileg a vérbőség fokozó krémek kicsi siettetik a felszívódást vagy meleg borogatás, de ha olyan amit ki lehet nyomni ( kozminál próbálkozz, ő látni fogja ha van csatorna amit tűvel ki tud nyitni), szóval ha ki lehetne nyomni az nem fog felszívódni könnyen, hanem sajnos ki kell szedni.
      Kozmi + tű..ne te otthon, mert magunknak pl oldalt nem látjuk, hogy hol kell megszúrni, és csak sebet vagy gyulladást okozunk.

      Zárt comedo-s bőrökre: bőrpuhítás+bőrpuhítás..és az infraszauna + sport is jót tesz..na meg persze 4 hetente kozmetikust nem lehet megúszni :-(..de sajnos kevés aki jól ért ehhez a bőrhöz.

      Törlés
  6. Köszi a tippet! Vérbőség-fokozó, mint a narancsbőrre való krémek?
    Amúgy már a 2. tök jó fej kozmetikusom adja fel a szakmát itthon, hogy külföldön pénzt keressen... :) Hála Istennek, havonta csak 1-2 randaság nő rám, így mostanában nem járok sűrűn kozmihoz, meg a keresés mindig kockázattal jár. Volt olyan hölgy, aki Avon cuccokkal dolgozott! (?!?!) Mondom, bohóckodni otthon is tudok, úgyhogy oda se mentem többet. :)De a remény hal meg utoljára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilcsinek volt pl comedo puhítója piros paprikával..de a csípős szolikrémekből is jó 1 csepp..vagy ilcsi esemény előtti, vagy csalános alga a patira lefekvés előtt.

      Uhh az avonos nagyon kemény...de ne add föl:-)

      Törlés
  7. Kamaszkori pattanásokra mit javasolsz? Keresztlánykámnak a bőrgyógyi fölírt Isotretinoint, vérvétel, ilyesmi nélkül, ami nekem annyira nem tetszik... :S 14 évesen Dianét sem kéne szednie...
    Ugye neki zsíros a bőre, és főleg a homloka tiszta ragya. Sulykolom neki, hogy arctisztítás, radírozás, vettem is gyümisavas bigyókat neki... Mit kéne még?
    Köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az van, hogy az Isotretinoin tabóca "Nem alkalmazható 12 év alatti gyermekek kezelésére.
      12 éves kor felett csak a nemi érést követően alkalmazható."- no comment!
      Nem merném felírni 16 év alatt, akkor is csak szülői beleegyezésre, és kb 1 órás előadás után ( + labor)..

      Jaaa, és kavarjuk meg egy hormonálisan épp kialakulófélben lévő gyerek hormonrendszerét fogigátlóval -király! No persze mindenféle kivizsgálás és labor nélkül...

      Ahh nem is akarom tudni ki volt ekkora állat! De sajnos 90%-ban ezt csinálják, mert nem ember központú az orvoslás..
      Ez egy egyszerű út mondjuk 18 év felett, de nem 14 évesen, amikor egyrészt természetes a hormonális bőrprobléma, másrészt nem pukkantjuk le a gyerek szervezetét idő előtt, csak azért mert sz*runk rá, nem a miénk...

      Amúgy a kombó király, biztos siker, tehát lehet híresztelni milyen fasza a bőrgyógyász, rendbe tett X hónap alatt...az úgyse fog kiderülni, hogy 5-10 év múlva mitől lesz "kardiovaszkuláris, központi idegrendszeri, bőr, endokrin, gyomor-bélrendszeri, hematológiai, máj- és vesekárosítás, neuromuscularis, szemészeti és fülészeti" betegsége az alanynak...

      Hamarabb próbálkoztam volna a gyereknél kenőcsökkel, akár Isotrexinnel is - ha olyan súlyos az eset, hogy a legkeményebb kombót kellett neki adni- mert bőrön keresztül nem fogja az egész szervezetét taccsra tenni a cucc, hanem helyileg hat.

      Ennek előtte lehet futottam volna egy kör még skinoren vagy alksebor, vagy benzol peroxiddal is ( pl akneroxid, aknefug oxid stb).

      Nem tudom mennyire súlyos az eset, de ilyen korban nem feltétlenül segít a külső (normál) ápolás, csak arra jók ezek, hogy ne fertőződjön felül a bőre, és kinézzen valahogy.

      Sorolom, hogy mik enyhítik még jól a panaszokat:

      - naponta új (kifőzött) párnahuzat csere ( ez nagyon hatásos, hogy ne fertőződjön)
      - tollpárna helyett ideiglenesen valami "anti" töltetű cucc ( amit néha ki is tud mosni)
      - tejtermék elhagyása- főleg a tej ( gyullaszt mint az állat + hormonok)
      - megfelelő táplálkozás ( sok zöldség, tiszta fehérjék )
      - cukor kerülése ( úgyse bírja ki )
      - gyógyteák fogyasztása ( hormonok gyengéd befolyásolására, gyulladásra, méregtelenítésre)
      - aktív sport ( segíti a hormonok megfelelő működését-nem kicsit! )
      - nyugalom ( a stressz növeli a gyulladást)
      - napi 2 szer arctisztítás a megfelelő készítményekkel
      - heti 2-3 alkalommal radírozás vagy gyümölcssavas termékek használata
      - gyakoribb hajmosás ( hiába tisztítunk, cserélünk párnát ha retkes a haj)
      - tiszta levegő ( köszi...)
      - kiegészítő gyógyszeres ( krém) kezelés ami baci ölő, faggyúműködést beállító, és pati ellenes
      - ne piszkálja, mert akkor hamarabb elmúlik és heg se marad
      - idő és türelem

      No hát ennyi..

      Sztem első körben vegyél neki Aknefug-oxid-ot, de semmiképpen sem akkor ha már szedi ezeket a lórúgásokat!

      Ha ő sem akarja ezeket beszedni akkor van értelme vele variálni, viszont nem mindent jó keverni össze-vissza, úgyhogy válasszatok együtt egy kezelési menetet és ha light akkor tartsatok ki mellette és ráér majd a méreg később is, ha semmi sem használ.

      A tini pattanások semmiképpen sem keverhetőek a felnőttkori patikkal, így részben más elven működnek, sajnos neki nem fog segíteni az ilyen-olyan radír és tonik, ezzel csak azt tudja karban tartani, hogy ne fajuljon el a helyzet azzal, hogy elfertőződik a bőre.

      Törlés
  8. Teljesen átlagos tini ragyái vannak. Én is mondom neki, hogy ez elmúlik, meg normális, dehát magyarázd ezt egy kis nőcinek, aki ippeg nem mer randira menni, és összeomlik emiatt... (Annyira édes, szeretem, de ez őt nem vigasztalja.)
    Természetesen nem vettük meg a gyógyszereket.
    Elsőre az Ebrimycin kenőcsöt próbálgatjuk, meg Manhattan Clearface alapozója van, Clearoderm radír, svédcsepp, aloés hidratáló...
    A párnára, a tejtermékekre meg a hajmosásra nem is gondoltam eddig, köszi a tippet!
    Csak túléljük valahogy a kamaszkort... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze..főleg ha csak átlagos ragyák..nem kell kétségbe esni, de átérzem, elég nehéz ezt megértetni..
      De így méginkább felháborító az orvos receptje...

      Törlés
  9. Nagyon jó poszt!!! Sok kozmetikus azt sem tudja, mi az a gríz, komolyan mondom... Az én arcom ''tinibőrű'', egy időben sok pattanás lett rajta, aztán azóta minden áldott nap kétszer végigcsinálom a 3 lépéses arcápolást, néha kiegészítve egy-egy másfajtával. (Maszkok, hámlasztók-kémiai és fizikai is van, plusz szemkörnyékápolóm és kétféle szérumom is van, tehát azt hiszem profinak mondható az arcápolásom.) Nincs, vagy csak a havi hormonválgozásnál van akne az arcomom. Mindezek a kencék mellett rendszeresen kemény spinning edzésre járok (izzasztó) és az aknék a hátamon is megszűnni vagy javulni látszanak. De azok a frágya grízek, mittesszerek... Emiatt kell csak havonta kozmetikushoz mennem, előtte 4-nél is voltam, az orrom töve mindig teli van grízekkel, a szemem környéke is, és megkérdezik, hogy pontosan miért is mentem el hozzájuk. A jelenlegi egy szadista ( :DD ), de legalább dolgozik, és steril tűvel el tudja intézni a problémás részeket, mondjuk a szemkörnyéken veszettül fájdalmas, de az egészségem miatt teszem, nem a szépségemért, tehát megéri. Mindezt azért írom, mert végre egy összeszedett, átgondolt, szuper bejegyzést találtam a bőrproblémákról. A striákról nem tudsz valami, hogyan lehet eltüntetni/mi az egyáltalán/miért van?? Megköszönöm, ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh köszönöm a kedves szavakat!

      A stria még mindig egy "fehér folt" a szépségápolás terén, így csak optikailag tudják halványítani.
      Próbálkoznak önbarnítóval, lézerrel, hámlasztással, dermarollerrel..minden segít egy kicsit ami a bőr alatti kötőszövetet "kihuppantja" és a felszínt is feszesíti, de ha sasolod nagyon, úgyis meg fogod látni bizonyos fényekben :-(

      A striák elsősorban a bőr nyúlása miatt keletkeznek ( növés -gyerekkorban-, izmosodás-bármikor-, hízás vagy terhesség), és hajlam is kell hozzá ( mint mindenhez :-) ), így egész életünkben fontos odafigyelni a megelőzésre.
      Azért alakul ki, mert a kötőszövet nem tud úgy növekedni mint ahogy bőr felső rétege nyúlik, ez miatt elszakad, megreped.

      Durva striák miatt nem árt a mellékvesét megvizsgáltatni és a hormon háztartást ellenőriztetni (vörös vastag, sűrű csíkok).

      Remélem tudtam segíteni, bár szerintem sok új dolgot nem tudtam veled megosztani :-(....sajnos erre még nincs meg a csodafegyver, mint ahogy az én hypopigmentációimra sincs:-(

      Törlés
  10. Szia!

    Teljesen összezavarodtam a leírásodtól. Régen szimplán kombinált bőrűnek gondoltam magam, mivel nem olyan régen elkezdett főleg a homlokom hámlani, ezért vízhiányosnak, viszont most ahogy olvastam a leírásod lehet h én korpás szeborreás vagyok, mert az orrom és az állam mitesszeres. Viszont pattanásaim nincsenek. Szerinted is ez korpás szeborrea?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szerintem elég merész húzás lenne online bőrgyógyászkodnom, úgy hogy sosem láttam az arcod, de ha tele vagy zárt (!) comedókkal, ami az arcod két oldalán is jelentkezik, vagy áll alatt stb, és nem csak az orrod mitesszeres mint minden embernek alapból, akkor van rá esély..

      "Korpás szeborrea: a bőr a szárazsága mellett felszarusodik, a faggyú is rengeteg de az olyan sűrű, hogy nem puhítja a bőrt, hanem bedugul, így zárt comedót okoz."
      Igaz ez rád?

      A zsíros bőr is hámlik ha vízhiányos, és akkor is, ha túl van szárítva a kencékkel.
      A száraz bőrökön is van mitesszer az orr és áll környékén, mivel itt a pórusok miatt jobban látható

      A leírásod alapján én semmi konkrét jellemzőt nem olvastam ki...:-(

      Törlés

Megjegyzés küldése

Örülök minden véleménynek, köszönöm, hogy időt fordítottál rám!

Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik majd meg ( ezért nem látod azonnal amit írtál ), így biztosítom, hogy minden hozzászólást elolvassak!

Mail címet NE küldjetek itt, akkor írjatok mailt (sminkesmas@gmail.com), illetve reklám "szagú" weboldal linkeket sem fogok megjeleníteni, erre a célra az "Együttműködés" menüpontot ajánlom.

Köszönöm a megértést és a türelmet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milium, Xanthelasma...Avagy a szem környékén jelentkező "gríz"

Egy kedves kérdező hívta fel a figyelmemet erre a nem elhanyagolható jelenségre.. http://www.skinsight.com/adult/milia.htm Milium: gríz, ami elsősorban a szem környékén és járomcsonton található, nem gyulladt, zárt comedohoz hasonlító fehér hólyagok, amik kemény faggyút tartalmaznak. Kozmetikus vagy bőrgyógyász távolítja el, tűvel, lézerrel, elektromos kezeléssel. A "bőrprobléma kisokos" menüpont alatt találtok egyébként tömör, rövid infókat ABC rendbe szedve a jellemző bőrelváltozásokról.

Tényleg olyan nagy szám? Retin A a lézer helyett? Kipróbáltam..

Sokan várják már ezt a bejegyzést, hisz idén télen elmaradt a lézer, vagy bármilyen extra kezelés az életemből. Retin-A - 0.05% Valami miatt..mi miatt? Az az oka, hogy bőrgyógyásszal sikerült Retin A krémet felíratnom, és mivel ez itthon nem kapható, így a receptet külföldön kiváltanom . Nagyon nagy reményekkel és extrán bezsongva kezdtem meg a krém használatát a télen, látva a sok interneten fellelhető csodás átváltozást amit a gyógyszertári A vitaminos krémek okoztak.

Gyógyszertári kenceficék

Glyco-A , Fucidin, Davercin, Dalacin-T,  Neogranormon, Skinoren, Zineryt, Akneroxid Az itt látható kis csokor épp a jelenlegi készletet tükrözi, ennél volt nagyobb gyűjteményem is :-)

Frakcionált CO2 lézer - Összegzés

Ígértem nektek, hogy 3 kezelés végeztével összegzem a tapasztalatokat. Fraxel CO2 előtte-utána Előzményeket és részleteket ITT láttátok, a felépülés 6 napig tart, tehát nem árt egy hetet rászánni erre az ügyre. Persze akit nem zavar ha így mutatkozik, akkor valójában 1-2 nap is elég otthon, mert aztán már semmilyen kellemetlenség nem érezhető..csak a látvány gáz.